SI   
SI   
Show menu

Dobro je vedeti

TENIS LOPAR

 • Težji okvir loparja generira več moči.
 • Težji okvir loparja vibrira manj.
 • Težji okvir loparja ima večjo idealno točko udarca.
 • Trši okvir loparja generira več moči.
 • Trši okvir loparja prenaša več vibracij na roko.
 • Večja velikost glave loparja generira več moči.
 • Večja velikost glave ima večjo idealno točko udarca.
 • Daljši lopar generira več moči.

TENIS STRUNA

 • Manj napete strune generirajo več moči.
 • Večja napetost strun generira večjo kontrolo žoge (za tehnično boljpe igralce).
 • Daljše kot so strune več moči generirajo.
 • Manj kot je strun na loparju več spina generirajo.
 • Bolj elastične strune generirajo več moči in oddajajo manj vibracij.
 • Mehkejše strune vibrirajo manj.
 • Z tanjšimi strunami generiramo večjo rotacijo žoge (spin).
 • Bolj je elastična struna, hitreje izgublja napetost po napenjaju.

PRAVA VELIKOST ROČAJA

Pri izbiri pravega loparja za vas, je eden najpomembnejših dejavnikov, izbira prave velikosti ročaja (gripa). To lahko storite enostavno saj naj bi bila velikost vašega ročaja glede na roko enaka kot je prikazana na sliki.
Evropska velikost Ameriška velikost Velikost v mm
L1 4 1/8 105 mm
L2 4 1/4 108 mm
L3 4 3/8 111 mm
L4 4 1/2 114 mm
L5 4 5/8 118 mm
Če vam te velikosti vseno ne povedo veliko; ženske s povprečno veliko dlanjo običajno izberejo velikost L2, manjše L1 in večje L3. Moški visoki med 172-186 cm izberejo velikost L3, manjši L2 in večji L4. Izjemoma pa moški z izredno veliko dlanjo L5.

PRED NAKUPOM TENIS LOPARJA

Za začetek se ustavimo pri zbiri proizvajalca, vsi našteti (Babolat, Head, Dunlop, Prince, Volkl, Wilson in Yonex) izdelujejo vrhunske loparje in med njimi ni bistevne razlike. Edina razlika je v agresivnem marketingu, ki ga posamezni proizvajalci lansirajo na trg. Zavedati se tudi morate, da skoraj nihče izmed profesionalnih igralcev ne igra s serijskim loparjem.


Torej, vsi proizvajalci imajo loparje razdeljene po zahtevnosti in so prilagojeni posameznim tipom igralcem, ko ugotovite kam spadate, jih nekaj testirate in zadeva je rešena.


Najpomembneje je, da vam je izbrani lopar všeč. Všeč vam mora biti njegov občutek v roki, teža, obvladljivot in navsezadnje tudi izgled. Kako se sami počutite z loparjem je najpomembneje pa čeprav bi po vseh kriterijih morali imeti težjega ali lažjega, da ne govorimo novejšega. Če se vam zdi lopar pretrd, pretežak ali prelahek, če nima pravega težišča ali vam ne ustreza njegova barva ali zvok ko udarite, potem je čes za zamenjavo. Ker nikoli ne boste igrali tenisa maksimalno, če vam vaša oprema ne bo všeč ali če boste vedno razmišljali on njej.


Pri teniški igri je izredno pomembna konstantnost. Mnogokrat slišim: ''Ko zadanem pravilno potem je lopar enkraten'', kaj pa ko ne zadanete kot je treba? Potruditi se je treba, da dobite konstantnost in zanesljivost prav pri vsakem udarcu, če bi radi napredovali. Saj pri tenisu šteje prav vsaka točka. Potrebujete teniški lopar, ki vam bo omogočal, da udarite 8-9 zanesljivih udarcev od 10 poskusov in ne takega kjer bo 6 slabih 2 odlična in 2 solidna. Če potrebujete za vaše dobre udarce zamahniti močneje, z več top spina, bolj natančno… potem bo vaša konstantnost trpela. O.K. razumljivo je, da si želite napredka v igri in si zato izberete bolj zahteven lopar, ampak bodite realni. Če igrate tenis že 20 let 2 kart na teden, realno ni pričakovati, da boste z novim loparjem igrali bolje. Vsekakor je lažje zamenjati lopar kot pa izboljšati tehniko, a jasno je kje bo napredek večji.

Druga zelo pomembna stvar pri teniški igri je dolžina leta žoge. Dolge žoge so smrt za nasprotnika in nič vam ne pomagajo močni udraci, izjemen topspin ali slice, če žoga pade ''na križ'' Izjema so seveda kratki cross udarci pod kotom in krajšane žoge. Lopar naj vam omogoča, da udarite dolge žoge iz vseh pozicij na igrišču in z vsako močjo tudi brez naprezanja. Če je dolžina vaših žog prekratka jo lahko dobite z težo loparja, trdoto, velikostjo glave ali strune. Kjerkoli jo boste že dobili, važno je samo, da jo dobite.


Moj nasvet je, igrajte z najtežjim loparjem kot še lahko. Seveda je teža za vsakega posameznika relativna, za nekoga je težak lopar že tisti, ki je težak le 270g in obratno za drugega je prelahek tisti, ki je težak 310g. Prehitevate z udarcem, imate prehiter zamah in žogo velikokrat udarite prekmalu, potem potrebujete težji lopar. Zamujate pri udarcih in udarite pravilno le takrat, ko imate dovolj časa, potem potrebujete lažji lopar. Tudi če je vaša roka preutrujena po teniški igri, potem verjetno potrebujete lažji lopar.


Še nekaj o velikosti glave loparja, igrajte s tisto s katero lahko kar največkrat zadanete v idelano točko loparja (Sweetspot). Velja pa pravilo manjša kot je glava loparja boljša bo kontrola žoge in večja kot je glava loparja, hitrejša bo žoga, ki temelji na predpostavki, da zadanete v sweetspot.


Večna dilema, tako med proizvajalci kot igralci je razmerje med odzivnostjo in kontrolo. Zlato pravilo je več kot lopar naredi za vas (lažji kot je, večjo glavo ima) manj je treba narediti vam in zato imate manj vpliva na udarec kar pomeni manj kontrole.


Ni težko ugotoviti kako odziven lopar potrebujete, tukaj pa so nasveti kako ga lahko dobite:

 1. Teža loparja. Težji loparji generirajo več moči, seveda, če ste sposobni hitrega zamaha. V kombinaciji teže loparja in hitrosti zamaha ter izmaha leži skrivnost moči udarca.  
 2. Trdota loparja. Trši loparji so bolj odzivni, a bodite previdni, da si ne poškodujete roke.
 3. Velikost glave loparja. Večja glava loparja bolj odziven lopar, večji sweetspot in manj zgrešenih udarcev.
 4. Napetost strun. Manj napete strune generirajo močnejše udarce in obratno.


Torej, vaš cilj mora biti najti idealen lopar, ki vam bo omogočal konstantne dolge žoge brez pretiranega naprezanja in brez bolečin v roki.


Za zaključek še morda najpomembnejše, ni kriv lopar ampak tisti, ki ga drži v roki. Zato poiščite svoj idealen lopar in na trening.


Če neprestano kupujete nov lopar, ker bi radi boljši Topspin, močnejše udarce in boljšo kontrolo žoge, imam novico za vas. Ne bo vam pomagalo. Ni skrivnosti, trening in še enkrat trening in uspelo vam bo.


Veliko uspeha, Primož Trampuš

KAKO IZBRATI PRAVI LOPAR

KRATEK ZAMAH Igralcem z majhnim zamahom in počasnejšim izmahom, priporočamo izbiro loparja z večjo 'glavo'. 50% igralcev igra z majhnim zamahom in počasnejšim izmahom.
SREDNJE VELIK ZAMAH Igralcem s srednje velikim zamahom in srednje hitrim izmahom, ki generirajo večino moči iz svojih mišic priporočamo izbiro srednje trdega loparja. 35% igralcev tenisa igra s srednje velikim zamahom in srednje hitrim izmahom.
VELIK ZAMAH Igralci z izrazitim zamahom in hitrim izmahom, potrebujejo lopar s fleksibilnim okvirjem in manjšo glavo za večjo kontrolo žoge. 15% igralcev igra z dolgim zamahom in hitrim izmahom.

OLAJŠAJTE SI IZBIRO – TAKO BOSTE NAŠLI PRAVI LOPAR ZA VAS!

Teža, težišče, trdota, dolžina, velikost glave – veliko različnih podatkov, ki vam otežuje izbiro pravega loparja. Prizanesli vam bomo z izrazi '' izredna moč'', ''neverjetna kontrola žoge'', itd. Preberite si spodaj opisano in prepričani smo, da boste lažje prišli do, za vas najprimernejšega loparja.

ROKI PRIJAZEN LOPAR

Najpomembnejše je, da izberete lopar, ki bo dal z minimalno vloženo energijo v udarec večjo moč in večji pospešek žogi.  Lopar naj ima večjo ''glavo'' kajti s tem boste povečali možnost, da vsako žogo zadenete s sredino loparja (sweetspot). Vse skupaj vam bo bistveno zmanjšalo vibracije na roko in posledično morebitne bolečine. Ne pozabite pa, da se pri pravilni tehniki izredno redko pojavi težava z teniškim komolcem.

POVEČAJTE HITROST ŽOGI

Večja površina glave loparja, širši okvir in daljši lopar vam prinašajo večjo moč. Vsi trije kriteriji skupaj pa povzročijo, da z zelo malo truda dobimo velik izkoristek moči. Vendar nastane problem, kako kontrolirati žogo. Zato, če imate velik zamah = večji pospešek = manjša kontrola žoge, morate imeti dobro tehniko in občutek, da bi igrali z loparjem z oznako K.

KONTROLA ŽOGE

Manjša površina 'glave' loparja in ožji profil pripomoreta k večji kontroli žoge. S težjim loparjem je lažje kontrolirati žogo. Bolj kot so strune napete boljšo kontrolo imate.

SPIN

Pri spin udarcih lažje kontroliramo žogo z ožjim profilom loparja. Pomemben podatek je tudi število navpičnih strun: 16 navpični strun nam pripomore k večji rotaciji žoge kot 18 navpični strun. Topspin igralci imajo velik zamah saj mora glava loparja priti 'pod žogo', da bi dobili pravo rotacijo. Zanesljivo pa se pokaže slabost pri igranju pri mreži. Zato se morate vprašati ''kako pogosto igrate kakšen udarec'' in se nato odločiti za pravi lopar. Ob izbiri loparja pa je pomembna tudi izbira prave strune.

ŠE VEDNO POTREBUJETE POMOČ?

Še vedno ne veste, kateri lopar je pravi za vas? Na e-mail: info@tengo.si nam pošljite odgovore na naslednja vprašanja.

 

Imam, ali sem imel-a težave z teniškim komolcem: DA/NE

Imam zamah: KRATEK, SREDNJI ali DOLG ZAMAH 

Rad-a bi povečal-a : MOČ UDARCA ali KONTROLO ŽOGE ali ROTACIJO ŽOGE 

Moja tehnika je: SLABA ali SREDNJA ali DOBRA ali ODLIČNA 

Večinoma igram: Z OSNOVNE ČRTE ali PRI MREŽI ali VSESTRANSKO 

Koliko let že igrate tenis? 

Stari ste? 

Spol? 

Kateri lopar imate sedaj in zakaj ga želite zamenjati? 

Kako pogosto igrate tenis? 

Imate raje Oversize loparje ali loparje z manjšo glavo? 

Koliko ste pripravljeni plačati za nov lopar 

Katero znamko loparjev bi najraje izbrali. Babolat, Dunlop, Head, Prince, Volkl ali Wilson...?

In predlagali vam bomo kaj je najprimernejše za vas.

 

Obilo užitkov na tenis igriščih vam želi Tengo Sporting Goods

ALI ODGOVORITE NA SPODNJI VPRAŠALNIK.

Spol:
Imam zamah:
Rad-a bi povečal-a:
Moja tehnika je:
Večinoma igram:
Raje imam:
Koliko ste pripravljeni plačati za nov lopar:
Katero znamko loparja bi najraje izbrali: